fbpx
İsveç'te Doktor Olmak
EĞİTİM DENKLİĞİ BAŞVURUSU
YABANCI DOKTORLAR İÇİN DİL YETERLİLİK ŞARTI
Yabancı doktorlar için yeterlilik sınavı (Kunskapsprov)
TEORİ SINAVI (KUNSKAPSPROV) İÇİN ÖRNEK SINAVLAR
İSVEÇ KANUN VE TÜZÜKLERİ KURSU (Svenska författningar)
PRATİK: ÖRNEK VAKALAR VE DOKTOR HASTA DİYALOGLARI
İSVEÇTE DOKTORLUK LİSANSI BAŞVURUSU

Doktor Hasta Diyalogları 1: Örnek Vaka: Tropik Hastalıklar

Doktor hasta diyaloglarından oluşan bu dersimizde tropik hastalıklar olarak bilinen hastalıklarla ilgili doktor ile hasta arasında geçen örnek diyaloğu göreceksiniz.

Besök hos läkare angående tropiska sjukdomar. 

L= Läkare 

P= Patient 

L: Hej! Jag heter… och är överläkare här på infektionskliniken.  Välkommenoch var så god och sitt. 

P: Hej! Jag heter… Vad bra att jag fick komma så snabbt. Jag är väldigt  orolig för det här. Flera av mina kollegor fick hakmask medan vi arbetade  med det här biståndsprojektet. I byn berättade man om alla de förfäder  och släktingar som dött, hur de fått anemi och blivit orkeslösa för att  sedan tyna bort. 

L: Vi ska inte utgå ifrån att det handlar om hakmask, det finns flera olika  sjukdomar som kan ge likartade symtom. Hakmasken brukar ju krypa  upp genom fotsulorna för att sedan ta fäste i tunntarmen där de suger  blod och gör små sår. Har Du gått mycket barfota? 

P: Nej, vi var alltid mycket noga med att ha kängor, även om det var  jättesvettigt. Men jag har hört att den även kan smitta genom vatten  samt frukt och grönsaker som varit i kontakt med mänsklig avföring. 

L: Det är sant, men vi ska utreda Dig noggrant i vilket fall som helst. Kan  Du berätta lite om de symtom Du har och har haft? 

P: Det började när vi hade varit och badat i den sötvattensjö som finns där.  Efteråt fick jag badklåda, utslag och rodnader. Tänkte först att det var  sandloppor, men utslagen såg inte ut så. Efter ett par veckor fick jag  feber och kände mig helt utmattad. Nu har jag ont i magen och diarré.  Tycker också att det ser ut som om det är blod i urinen när jag kissar. 

L: Jag tycker att symtomen mycket väl kan stämma in på egyptisk  snigelsjuka eller, som det också heter, bilharzia. Den orsakas av maskar  som heter schistosomer. De kläcks i sötvatten och invaderar där  färskvattensniglar. I snigeln omvandlas de flera gånger, för att sedan ta  sig in genom huden på människor. Så smittan överförs genom att man  antingen dricker okokt vatten eller badar i sötvatten. 

P: Fy fan, vad läbbigt! Vilka skador kan den här parasiten orsaka i kroppen?

L: Den infekterar vävnaderna runt urinblåsan och tarmen. I värsta fall kan  den vandra upp till levern och bosätta sig där. Ingen trevlig liten filur  precis. 

P: Apropå filur, jag har också hört talas om något som heter filarier. Vad är  det? En av läkarna från Läkare utan gränser hade hållit ett föredrag om  det, men jag missade det eftersom jag just då höll på att montera upp en  pump för att dränera ett sankt område. 

L: Filarier är larver från olika rundmaskarter. De smittar genom olika sorters  mygg och vattenloppor. Vuxna maskar lever i bindvävnad och  lymfsystem hos människan. Sedan kravlar de ut och lägger sig under  huden eller i lymfknutor och –kärl. Man kan då se knutor och utslag.  Dessutom kan de ge upphov till både filariafeber, elefantsjuka och  flodblindhet. 

P: Fy sjutton vad mycket sjukdomar det finns! Hoppas att jag inte drabbats  av en obotlig sådan! Har inte lust att lägga näsan i vädret ännu! Skulle  bara fattas att jag får svininfluensan också, så blir det full pott! 

L: Ta det lugnt. Först ska vi skicka Dig till laboratoriet för provtagning, så vi  får reda på vad det rör sig om. Sedan kommer Du att få behandling. 

P: Tack!